perjantai 11. marraskuuta 2016

Infektioriskin vähentäminen päivähoidossa 16STLH34E

Bakteerit, Elektronimikroskoopillahttps://cdn.pixabay.com/photo/2015/06/13/17/06/bacteria-808158__180.jpg

Yhteinen kooste aiheesta: 

Mitä voidaan tehdä? 

Lapsiryhmien koko tarpeeksi pieni

Lapsiryhmien järjestämine iän mukaan- vaippaikäiset samaan ryhmään

Ruuan jakoon osallistuvien määrä vähäisemmäksi

Lasten ja henkilökunnan kynsien lyhyys

Lelujen pesu (jopa päivittäin)

Päivän päättyessä desinfioidaan kosketuspinnat

Pyyhkeet kertakäyttöisiin

Käsien pesun tehostaminen, käsien desinfiointi

Henkilökunta jää pois esim. flunssan ensioireiden ilmaantuessa 

Ei hampaiden pesuja-> ksylitolipastillit tms. käyttöön

Vanhempien tiedottamien sairaanlapsen hoidosta esim. milloin voi tuoda hoitoon, miten hoidetaan, yleiset ohjeet ja neuvonta

Hygienian noudattaminen vaipan vaihdossa(esim.tilat, kk hansikkaiden käyttö, pyyhkeet kertakättöisiksi?!) 

Samassa perheessä olevat lapset (sisarukset) samassa ryhmässä

Tutin käyttö mahdollisimman vähän tai ainoastaan unille

Eritetahrojen poisto heti, veri-, uloste-, virtsatahrat HANSKOJEN KÄYTTÖ!

Opetetaan oikea yskimistekniikka lapsille (sekä koko henkilökunnalle) (käsien pesu, paperin käyttö jne.)

Niistäessä hygienian muistaminen

Jos ilmenee useita kuumeisia hengitystieinfektioita lyhyellä aikavälillä otettava yhteyttä paikalliseen terv. keskukseen

Siivouksen tehostaminen erityiseti flussa/ripuliepidemioissa 

Lakanat ja muut vuodevaatteet henkilökohtaiset, pesulämpötilat väh. 60 astetta, vaihto riittävän usein

Unilelujen pesu 

Ruuan valmistus ja käsittettely; ruuan lämpötila, ei samaa ruokaa monena pv.nä, eri tuoteet erikseen, kala, kana, lihan käsittely...  ei liian pitkiä välejä tarjoilussa ja valmistuksessa

Lasten ruokailuun osallistuminen ja opettaminen; ruokatilanteessa ei sorkita toisten lautasille, ei yhteisiä välineitä, muu hygienia


Perehdy lisää STM: infektioriskin vähentäminen päivähoidossa